sabato 5 gennaio 2013

Ajunul Botezului Domnului [Post]


Postul înainte de Botezul Domnului, cunoscut și sub numele de Postul Nașterii Domnului (sau Postul Crăciunului), este un act spiritual important în Biserica Ortodoxă, care are mai multe semnificații teologice, liturgice și duhovnicești. Acesta începe pe 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie, când sărbătorim Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În mod special, însă, postul înainte de Botezul Domnului se referă la perioada imediat dinaintea Sărbătorii Teofaniei (Botezul Domnului), care are loc pe 6 ianuarie.

Pentru a înțelege motivul pentru care postim înainte de Botezul Domnului, trebuie să luăm în considerare mai multe aspecte ale tradiției și teologiei Ortodoxe:

1. Pregătirea spirituală pentru sărbătoarea Botezului Domnului (Teofania)

Botezul Domnului, sărbătorit pe 6 ianuarie, este un moment deosebit în viața Bisericii, deoarece aduce în prim-plan arătarea Dumnezeirii în Hristos. În această zi, Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, este botezat de Ioan Botezătorul în râul Iordan, iar aceasta reprezintă o revelație a Sfintei Treimi (Tatāl vorbește din cer, Fiul este botezat, iar Duhul Sfânt coboară asupra Lui sub formă de porumbel). Postul anterior acestei sărbători este o pregătire duhovnicească pentru a înțelege mai adânc această revelație și a ne apropia mai mult de Hristos în actul botezului.

2. Un timp de curățire și pocăință

Postul este un mijloc prin care credincioșii se curăță de păcatele lor prin înfrânare, rugăciune și pocăință. Înainte de sărbătorile mari ale Bisericii, inclusiv înainte de Botezul Domnului, creștinii sunt chemați să se pregătească prin pocăință, având în vedere că toți suntem chemati la o viață nouă în Hristos. Postul oferă ocazia de a reflecta asupra vieții noastre și a ne întoarce la Dumnezeu, urmând exemplul Mântuitorului care s-a făcut om și a primit botezul pentru a ne mântui pe noi.

3. Reamintirea Botezului nostru

Botezul Domnului este, în mod simbolic, o invitație la regăsirea sensului propriului nostru botez. Ortodocșii cred că prin botez devin parte din trupul tainic al lui Hristos. Postul anterior acestei sărbători este, astfel, și o oportunitate de a reflecta asupra botezului personal, asupra semnificației acestuia în viața creștinului, asupra morții și învierii noastre în Hristos.

4. Înfrânarea și asceza ca mijloace de întărire a vieții duhovnicești

Postul este văzut în tradiția ortodoxă ca un exercițiu de disciplină spirituală, prin care creștinul se abține de la mâncăruri și plăceri lumești pentru a se concentra mai mult pe rugăciune și pe apropierea de Dumnezeu. Acesta ajută la purificarea trupului și sufletului și la întărirea voinței în fața ispitelor. Perioada de post înainte de Botezul Domnului oferă credincioșilor oportunitatea de a se antrena în virtutea înfrânării, pregătindu-se astfel pentru a primi darurile Duhului Sfânt în ziua Botezului.

5. Sărbătoarea Teofaniei ca revelare a Duhului Sfânt

Postul înainte de Botezul Domnului este și o pregătire pentru înțelegerea importanței manifestării Duhului Sfânt în momentul botezului lui Iisus. Pe 6 ianuarie, când sărbătorim Teofania, Biserica comemorează nu doar botezul, ci și arătarea și coborârea Duhului Sfânt asupra Mântuitorului. Astfel, acest timp de post permite credincioșilor să se pregătească pentru a primi mai deplin darurile Duhului Sfânt în viața lor, având în vedere că toți credincioșii primesc acest dar în urma botezului.

6. Simbolismul luminii și al purificării

Postul înainte de Botezul Domnului este adesea văzut ca o pregătire pentru luminarea sufletului. Așa cum Iisus Hristos este lumina lumii, creștinii sunt chemați să se învrednicească să primească această lumină divină. Postul ajută în acest sens, prin purificarea sufletului, prin respingerea întunericului păcatului și prin întoarcerea spre adevărata lumină, care este Hristos.

Concluzie

În concluzie, postul înainte de Botezul Domnului este o perioadă de pregătire duhovnicească, de curățire și pocăință, care ne ajută să înțelegem mai adânc semnificația botezului lui Hristos, dar și a propriului nostru botez. Este o invitație la întoarcerea la Dumnezeu prin înfrânare și rugăciune, pentru a ne deschide inimile și mințile către revelațiile Sfintei Treimi și darurile Duhului Sfânt. Această perioadă de post este, de asemenea, un timp pentru a reflecta asupra semnificației teologice a botezului și pentru a ne întări relația cu Dumnezeu prin fapte bune și purificare spirituală.

Nessun commento:

Posta un commento