mercoledì 5 febbraio 2014

Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Aflarea celor pierduți



La mijlocul veacului al XVIII-lea, în satul Bor din guberia Kaluga, un ţăran evlavios pe nume Teodot Obukov, a pierdut drumul în timpul unui viscol puternic, în ziua praznicului Botezului Domnului. Nemaiavând nădejde să fie salvat, Teodot s-a aşezat deznădăjduit în sania sa, unde a început să îngheţe.
În acele momente îngrozitoare, acesta s-a rugat Maicii Domnului să îl ajute, făgăduind că, dacă va scăpa cu viaţă, va dărui bisericii satului o copie a icoanei Maicii Domnului „Aflarea celor pierduţi”. Maica Domnului a auzit rugăciunea lui şi l-a izbăvit în mod minunat. Astfel, un ţăran din satul din apropiere a auzit o voce la fereastră, venind de afară, spunându-i: Ia-l înăuntru!
Bărbatul a ieșit afară şi l-a găsit pe Teodot pe jumătate îngheţat în sania sa. Când și-a revenit în puteri, Teodot și-a împlinit făgăduinţa, comandând o copie a icoanei Maicii Domnului „Aflarea celor pierduţi” din biserica Sfântului Gheorghe din oraşul Bolkov, guberia Orlov. De atunci, icoana Maicii Domnului s-a proslăvit prin săvârșirea de nenumărate minuni.
Mai multe icoane ale Maicii Domnului „Aflarea celor pierduţi” au săvârșit, de-a lungul vremii, minuni în locurile unde se aflau. Una s-a arătat făcătoare de minuni în anul 1770, în satul Malizhino, din guberia Harkov, izbăvindu-i pe locuitori de holeră de trei ori. O altă icoană, în satul Krasnoe, din guberia Cernigov, și altele în Voronej și Kozlov din guberia Tambov.
Icoana Maicii Domnului aflată în biserica Naşterii Domnului din Moscova a fost mutată la Biserica Palaşevsk, de unde a fost luată de un bogătaş care curând după primirea acesteia a rămas văduv şi pe punctul de a sărăci.
După rugăciuni fierbinţi către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, fiicele sale s-au căsătorit, iar el a simțit că nu este vrednic pentru a ține această icoană făcătoare de minuni în casa lui, așa că a înapoiat-o bisericii.

În anul 1812, Biserica Palaşevsk a fost jefuită și devastată de soldații lui Napoleon. Icoana Maicii Domnului „Aflarea celor pierduţi” a fost găsită ruptă în trei bucăţi, printre dărâmături. Îndată după descoperirea icoanei făcătoare de minuni, s-au săvârșit numeroase minuni. Tot mai mulţi oameni veneau să se închine dinaintea icoanei: cei cuprinşi de patima beţiei, pierind de sărăcie sau suferind de boli fără leac, toţi veneau precum fiii pierduţi și primeau alinare şi izbăvire de la Maica Domnului.



Nessun commento:

Posta un commento