mercoledì 5 febbraio 2014

Icoanei MaiciiCinstirea Domnului „Eleț-Cernigov Icoană a Maicii Domnului ce se numește „Eleț-Cernigov”, prăznuită pe 5/18 februarie.



Icoana a apărut In anul 1060, lângă Cernigov, Intr-un molid din localitatea Elets. La locul apariției a fost construită biserica Adormirii Maicii Domnului, In același an, de prințul Sviatoslav Iaroslav. Mai târziu, același prinț avea să se retragă aici, la sfatul Cuviosului Antonie al Peșterilor (10 iulie) și să fondeze mănăstirea Elets a Adormirii Maicii Domnului.

In sec. XVII, când mănăstirea prințului a fost distrusă, icoana s-a pierdut.
In 1676, Icoana Elets a fost redată mănăstirii, de către frații Kozel din Vladimir, care o cumpăraseră de la Constantin Mazapatoi.

Icoana a fost preluată de descendenții familiei prinților Bariatinsky de Cernigov și dusă la Moscova, iar In 1687 a fost dăruită de către Daniel Bariatinsky catedralei Adormirii Maicii Domnului  din Kharkov. De aceea Icoana este numită și „Cernigov-Elets”.
In timpul stăpânirii sovietice Icoana a dispărut iarăși, Încât în prezent la mănăstire se află doar o copie a acesteia. Mai multe copii ale Icoanei sunt, de altfel și ele, făcătoare de minuni.
In limba rusa este publicată o carte despre minunile Maicii Domnului prin Icoana Elets: vindecări de tumori, cangrene, răni, difterie, boli de ochi, stomac, plămâni. Cartea poarta titlul „Slava Maicii Domnului Ieletskii”.
Potrivit sinaxarelor ruse, Icoana Elets are dată de pomenire la 11/24 ianuarie


Nessun commento:

Posta un commento