venerdì 17 ottobre 2014

Icoana Maicii Domnului „Izbăvitoarea” sau „Eliberatoarea”





Icoana Maicii Domnului „Izbăvitoarea” a fost adusă la Muntele Athos de schimonahul Martinian (†1884), care o primise cu mare evlavie de la pustnicul Teodul.
În anul 1841, locuitorii din Sparta (Grecia) s-au rugat înaintea acestei icoane și au fost izbăviți de invazia lăcustelor. De atunci, icoana a fost numită „Izbăvitoarea” sau „Eliberatoarea” și a început să fie căutată de mulți pelerini.
Dorind să fugă de lume, bătrânul Martinian a luat icoana și s-a retras într-o sihăstrie athonită. Acolo, Maica Domnului i s-a arătat, poruncindu-i să se întoarcă la mănăstire și să nu ascundă icoana de cei aflați în nevoi. Întorcându-se, mulți demonizați și bolnavi au primit vindecare prin rugăciunile rostite înaintea sfintei icoane.
După ce schimonahul Martinian a murit (†1884), Icoana Maicii Domnului „Izbăvitoarea” a rămas în Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” din Muntele Athos. Egumenul Macarie a lăsat cu limbă de moarte ca icoana să fie dăruită Mănăstirii „Simono-Kananitsk” („Noul Athos”) din Kaucaz, fapt ce s-a petrecut pe 20 iulie 1889.

În ziua primei prăznuiri a Icoanei Maicii Domnului „Izbăvitoarea”, o furtună a aruncat la țărmul de lângă mănăstire peste o tonă de pește.
Icoana este de tip „Hodighitria”. Fecioara Maria ține Pruncul pe brațul stâng și arată spre El cu mâna dreaptă, iar Pruncul Hristos binecuvântează cu mâna dreapt



Nessun commento:

Posta un commento