giovedì 11 maggio 2023

11 mai





Viața Sfinților Metodie și Chiril, apostolii slavilor


Sinaxar 11 Mai


2 commenti:

  1. Astazi este prăznuită și Înoirea Constantinopolului.
    Înoirea (sau renovarea) Constantinopolului a fost un program de modernizare urbană realizat în secolul al X-lea de împărăteasa bizantină Theophano și de fiul ei, împăratul Basil II. Programul a inclus construirea de noi clădiri, restaurarea celor vechi și renovarea fortificațiilor orașului.

    Înnoirea Constantinopolului a fost un efort de a îmbunătăți condițiile de viață ale locuitorilor orașului și de a întări poziția acestuia ca centru cultural, comercial și religios al Imperiului Bizantin. Investițiile în infrastructură au inclus construirea de noi biserici, mănăstiri, spitale, sisteme de canalizare și aprovizionare cu apă.

    În plus, programul de înnoire a implicat și o extindere a comerțului și a producției în oraș. Aceste eforturi au adus prosperitatea economică, iar Constantinopolul a devenit cel mai mare și mai important oraș din Europa în Evul Mediu.

    În general, înnoirea Constantinopolului a fost un exemplu al modului în care investițiile în infrastructură și urbanism pot fi un motor puternic pentru dezvoltarea economică și socială.

    RispondiElimina