lunedì 4 maggio 2015

Sfânta Cuvioasă Monica, mama Fericitului Augustin 4 mai



Sfânta Cuvioasă Monica a trăit în secolul al IV-lea în Tunisia, Africa de Nord. A fost educată în credința creștină și a fost căsătorită cu un bărbat neconvertit numit Patricius, cu care a avut trei copii, printre care și Fericitul Augustin.
Deși viețile celor doi soți erau foarte diferite, Monica s-a străduit să fie un model de credință pentru familie. Ea a fost o mamă iubitoare și grijulie pentru copiii săi, dar a trăit și cu durerea faptului că soțul ei nu a primit credința creștină.
Monica a petrecut mulți ani rugându-se pentru soțul ei și pentru conversia lui la creștinism. Ea a căutat sfaturi și îndrumări de la preoți și sfinți și și-a pus întreaga încredere în ajutorul și îndrumarea lui Dumnezeu. După mulți ani de rugăciune și suferință, soțul ei a devenit creștin înainte de a muri.
După moartea soțului ei, Monica a petrecut mult timp rugându-se pentru fiul ei cel mai în vârstă, Augustin, care la început a fost un tânăr răzvrătit și căutător de plăceri. Cu toate acestea, rugăciunile și dragostea nelimitată a mamei sale au avut efect și Augustin a devenit unul dintre cei mai importanți teologi și scriitori ai creștinismului.

Sfânta Monica a murit în anul 387 în orașul Ostia, lângă Roma, fiind cunoscută și apreciată pentru viața sa de credință, rugăciune și sacrificiu. Ea a fost canonizată în 1602 și sărbătorită ca sfântă pe 27 august în Biserica Catolică și pe 4 mai în Biserica Ortodoxă. Viața ei este un exemplu de credință, răbdare și iubire necondiționată în fața dificultăților vieții.

Nessun commento:

Posta un commento