sabato 9 maggio 2015

Sfântul Iosif de la Optina



Sfântul Iosif de la Optina este unul dintre cei mai cunoscuți și venerați sfinți din tradiția ortodoxă rusă. El a trăit în secolul al XIX-lea, în perioada cunoscută sub numele de "renașterea ortodoxă" din Rusia, și a fost considerat unul dintre cei mai mari duhovnici ai vremii sale.
Sfântul Iosif s-a născut în anul 1837, într-o familie de țărani din regiunea Tver, din Rusia. El a fost inițial educat de mama sa, care l-a învățat să citească și să scrie. La vârsta de 16 ani, el a părăsit satul natal și s-a îndreptat spre Mănăstirea Optina, unde a devenit ucenicul starețului Paisie Velicicovschi.
După ce a petrecut mai mulți ani învățând de la Paisie, Sfântul Iosif a devenit și el un duhovnic renumit, cunoscut pentru înțelepciunea și blândețea sa. El a petrecut mult timp ascultând și îndrumând persoanele care căutau să-și îmbunătățească viața spirituală și să se apropie de Dumnezeu.
Sfântul Iosif a murit în anul 1911, la vârsta de 74 de ani, și a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Rusă în anul 1990. Ziua sa de pomenire este 9 mai în calendarul ortodox. El este venerat drept un mare duhovnic și un model de sfințenie pentru creștinii ortodocși din întreaga lume.

Nessun commento:

Posta un commento