domenica 11 ottobre 2015

Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași


Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași a fost un moment de sărbătoare pentru toți românii, la propunerea Înaltpreasfințitului Daniel, în calendarul nostru ortodox, începând cu anul 1997, pe 13 octombrie, apare consemnată ca sărbătoare cu cruce neagră, „Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi”. Tot atunci, Sfântul Apostol Andrei a fost numit în mod oficial Ocrotitorul românilor.
Prin purtarea de grijă a Prefericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, racla cu capul Sfântului Apostol Andrei a fost adusă la Iași în seara zilei de 12 octombrie 1996, de o delegație din partea Bisericii Greciei, condusă de Înaltpreasfințitul Nicodim, Mitropolitul de Patras. Moaștele Sfântului Andrei au fost așezate atunci lângă moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, în Catedrala Mitropolitană din Iași și peste un milion de credincioși au venit să-i cinstească pe cei doi sfinți. A fost un moment deosebit de important și o binecuvântare atât pentru pelerini, cât și pentru românii de pretutindeni. Pentru a marca acest moment istoric, Mitropolitul Nicodim a compus un tropar și ne-a dăruit icoana Sfântului Andrei și o cruce în care se află o părticică din lemnul crucii pe care a fost răstignit.
La finalul pelerinajului cu moaștele Sfântului Apostol Andrei în Moldova, în perioada 12-19 octombrie 1996, IPS Nicodim a spus:

M-a umplut de bucurie evlavia acestui popor, dovedită prin prezența miilor de pelerini, veniți din toată România. Ca mitropolit de Patras, țara unde Sfântul Andrei a mărturisit cuvântul Evangheliei și a înființat marea mitropolie din Ahaia, mă bucur de un deosebit respect din partea oamenilor, care văd în mine pe episcopul Sfântului Andrei. Văd pe fața lor și simt în sufletul lor credința în Dumnezeu. Capul Sfântului Andrei a fost adus de la Roma la Patras abia în anul 1964. De la această dată a rămas în Catedrala „Sfântul Andrei” din Patras. Sfintele moaște ale Apostolului Andrei „au ieșit” pentru pelerini doar în Cipru și în România. De aceea, această experiență religioasă este deosebită pentru români. Acum, după ce am asistat la slujbele religioase, îmi dau seama că am făcut bine că am acceptat să aduc Sfintele moaște la Iași. Fiți siguri că am doar cuvinte de laudă pentru ortodoxia din România. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Din anul 1995, conform hotărârii Sfântului Sinod, ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei este pe 30 noiembrie a fost înscrisă cu cruce roșie în calendar. Pentru că aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași a fost un moment de sărbătoare pentru toți românii, la propunerea Înaltpreasfințitului Daniel, în calendarul nostru ortodox, începând cu anul 1997, pe 13 octombrie, apare consemnată ca sărbătoare cu cruce neagră, „Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi”:
Să nu uităm niciodată că noi, creștinii din România, suntem ucenicii Sfântului Andrei, iar întoarcerea moaștelor sale în țara noastră să fie pomenită de acum înainte în fiecare an. De aceea, în duhul evlaviei tuturor binecredinciosilor creștini din Arhiepiscopia Iașilor, decidem ca pomenirea aducerii moaștelor Sfântului Andrei la Iași, în anul 1996, să fie consemnată în Sinaxar și în calendarul din anii care vin, la ziua de 13 octombrie.
Tot atunci, Sfântul Apostol Andrei a fost numit în mod oficial Ocrotitorul românilor, iar în anul 2002 s-a hotărât ca sărbătoarea lui să devină „Sărbătoare Naţională Bisericească”. În anul 2012, ziua de 30 noiembrie a devenit sărbătoare legală, iar noua Catedrală a Mântuirii Neamului poartă hramul „Sfântul Apostol Andrei”, pe lângă hramul Înălţarea Domnului, care este şi Ziua Eroilor Români.
Născut la Betsaida, frate al lui Petru, Sfântul Apostol Andrei a fost unul dintre primii ucenici ai Mântuitorului, primind învățătura de la Sfântul Ioan Botezătorul. Martor al Pătimirilor Domnului, a sfârșit ca mucenic, fiind răstignit lângă Corint, așezat pe o cruce în formă de X, cunoscută astăzi drept „Crucea Sfântului Andrei”.
Propovăduind Evanghelia până la ținuturile de lângă Marea Neagră, a ajuns și în țara noastră, în Dobrogea regăsindu-se peștera Sfântului Andrei. De aceea, este considerat Ocrotitorul României.

Nessun commento:

Posta un commento