giovedì 17 marzo 2016

Sfântul Ierarh Patrick de Armagh, Luminătorul Irlandei 17 martie



Sfântul Patrick, Luminătorul Irlandei s-a născut în jurul anului 385, în satul Bannavem Taberniae, pe coastele Scoţiei. Sfântul Patrick provenea dintr-o familie sacerdotală, tatăl său  Calpurnius fiind diacon, iar bunicul Potitus preot.
La vârsta de șaisprezece ani, Patrick a fost luat prizonier în urma unei incursiuni ale piraţilor. Dus în Irlanda, a fost vândut ca sclav şi silit să lucreze ca un păzitor de porci pe muntele Slemish, în Antrim County. Acolo a învăţat limba irlandeză, ce i-a fost foarte utilă în misiunea sa de mai târziu.
Sfântul Patrick a trăit în singurătate şase ani de zile, timp în care s-a dedat cu totul rugăciunii şi a avut două viziuni prin care era înştiinţat că se va întoarce acasă şi că este gata corabia sa. Descoperirea făcută de Dumnezeu s-a împlinit, Sfântul pornind pe jos, a parcurs două sute de mile de-a lungul coastei. Apoi a reuşit să se îmbarce pe corabie şi s-a întors acasă la părinţii săi.
Mai apoi, s-a dus la Gaul și a studiat teologia la Auxerre sub îndrumarea Sfântului Gherman (31 iulie). Patrick a avut din nou o vedenie în care un înger a venit la el purtând mai multe epistole. Alegând una pe care scria „Vocea Irlandeză”, i-a auzit pe irlandezi cum îl chemau înapoi la ei. Mărturisind visul Sfântului Gherman, acesta vede acest vis ca un răspuns a lui Dumnezeu la rugăciunile sale de a găsi un misionar pentru Irlanda. În cele din urmă, Sfântul Patrick a fost hirotonit episcop, și i-a fost încredințată misiunea în Irlanda, urmându-i Sfântului Paladie (7 iulie), care nu izbutise prea mult în Irlanda.
Sfântul Patrick a ajuns în Irlanda pe la anul 432, la un an după ce Sfântul Paladie părăsise misiunea sa în Irlanda datorită împotrivirii localnicilor. Deși a obținut rezultate remarcabile în răspândirea Evangheliei, Sfântul Patrick nu a fost nici primul şi nici ultimul misionar în Irlanda. Au mai fost şi alți misionari care au fost activi pe coasta de sud-est, dar Sfântul Patrick  având cea mai însemnată contribuţie în propovăduirea Evangheliei, a rămas cunoscut sub numele de „Luminătorul Irlandei”.
În Irlanda a ridicat mai multe biserici și mănăstiri, deşi încreştinarea poporului irlandez nu a fost o misiune ușoară. A întâmpinat multă ostilitate din partea băştinaşilor, în mai multe rânduri fiind insultat sau chiar atacat. Dar sfântul a rămas fidel chemării sale și a botezat mulți oameni.
După ce a fost înființată episcopia de Armargh în anul 444, Sfântul Patrick a avut episcopi vicari, precum şi mulți preoți și diaconi dintre băştinaşi, lucru care a încurajat dezvoltarea monahismului în acea zonă.
Sfântul Patrick a adormit în pace pe 17 martie 461. În multe din reprezentările iconografice, sfântul este prezentat ținând în mâna dreaptă un trifoi. Potrivit tradiţiei, el a folosit trifoiul pentru a ilustra învăţătura despre Sfânta Treime.
Pentru rugăciunile Sfântului Sfinţitului Părintelui nostru Patrick, luminătorul Irlandei, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!


Nessun commento:

Posta un commento