martedì 9 ottobre 2018

MIJLOACE ANTICONCEPŢIONALE

MIJLOACE ANTICONCEPŢIONALE

Efecte secundare fatale despre care nu se vorbeşte. Un bilanţ critic din punctul de vedere al unui ginecolog.

Manipularea limbajului

[...] Scoaterea din domeniul criminalităţii a uciderii copiilor în trupul mamei lor a devenit posibilă prima dată prin limbaj. Un exemplu clasic pentru o astfel de manipulare a limbajului este modificarea paragrafului 218 din Codul Penal pe vremea guvernului social-democrat (SPD) în Germania. Textul de lege în speţă, în vigoare pînă în 1974, definea fapta în următorii termeni:
„O femeie care îşi ucide fătul („Leibesfrucht” în germană, „rodul trupului”, n.tr.) sau permite altei persoane să o facă, va fi pedepsită.” [110]
Obiectul protecţiei legale împotriva acţiunii de ucidere, copilul nenăscut, era numit făt. Spre deosebire de această formulare, norma schimbată de SPD şi valabilă din 1974 ne spune numai că:
„Cel care întrerupe o sarcină va fi pedepsit.”
Obiectul protecţiei legale, copilul nenăscut, nu mai este desemnat; este încriminată numai o intervenţie asupra corpului femeii! O flagrantă manipulare verbală. În baza cunoştinţelor moderne de embriologie umană, prescripţia legală ar fi trebuit să sune cam aşa: „Cel care ucide un copil nenăscut în trupul mamei va fi pedepsit. Noul om începe din momentul fecundării” [...]

MIJLOACE CONTRACEPTIVE ARTIFICIALE

Deosebim cinci mari grupe de astfel de mijloace:

1. Spirala (sterilet n.n.) sau IUD (Intra-Uterin-Device)

Există deja de la începutul secolului 20. Pe vremea aceea se fabrica din ceramică. Din cauza unor experienţe neplăcute s-a renunţat, dar în perioada contemporană, noile materiale sintetice ar putea-o readuce masiv în uz.
„Spirala este în primul rînd un mijloc avortiv timpuriu”. Prin producerea intenţionată a unei congestii de iritaţie în ţesutul conjunctiv uterin, implantarea embrionului este împiedicată şi acesta moare. Rolul spermicid al cuprului înglobat în materialul spiralei moderne nu schimbă hotărîtor acest mecanism de funcţionare. Tot atît de puţin convingătoare este şi descrierea mai recentă a spiralei care pretinde că IUD pur şi simplu ar împiedica realizarea fecundării.
Efecte secundare
Cele mai importante sînt, aici, infecţiile, mai ales în zona trompelor uterine, ceea ce conduce adesea la închiderea lor şi deci la sterilitate. Datorită acestor infecţii apare un mare pericol de sarcină extrauterină (de 10 ori mai frecventă decît la femeile fără spirală) şi sarcină ovariană (de 4 ori mai frecventă). Prin urmare, implantarea unui IUD la o nulipară este, din punctul de vedere al ginecologiei academice, un procedeu greşit profesional. Un alt efect sînt perforaţii ale uterului, însoţite de pericolul rănirii peretelui intestinului, de exemplu. Sîngerările şi durerile sînt alte posibile efecte secundare.
În SUA, din cauza acestor factori de risc, se află în curs circa 2500 procese de responsabilitate personală, implicînd pretenţii la daune de ordinul a miliarde de dolari. Din această cauză, din anul 1987, IUD a fost retras de pe piaţă în SUA. Industria farmaceutică a avut această iniţiativă chiar înainte de a se fi pronunţat interdicţia FDA (Food and Drug Administration). Această abilă mişcare de şah a avut drept scop asigurarea posibilităţii de a produce în continuare spirale pentru export în alte ţări. Verdictul FDA ar fi provocat mari dificultăţi pentru continuarea exportării produsului. Şi în acest caz putem constata un spectru larg de efecte colaterale, pe de o parte, iar pe de alta, efectul de avort timpuriu, cu aspecte etice care nu pot fi trecute cu vederea.

2. Condom-ul sau prezervativul

A fost mult timp criticat şi respins. I s-a atribuit un foarte ridicat coeficient de eşecuri în evitarea sarcinii. Abia odată cu masiva răspîndire a Sindromului Imuno-Deficienţei Umane Dobîndite (SIDA) a reintrat brusc în uz, propagat de stat cu milioane luate din veniturile din impozite, deşi ar trebui să se recunoască un coeficient foarte ridicat de eşecuri şi în evitarea propagării SIDA.
Astfel, medicul ginecolog Prinz, din Munchen, a stabilit prin calcule statistice [92] că - la un index Pearl de 5 - 100 bărbaţi infectaţi cu SIDA infectează anual 35 de femei, dacă aceştia utilizează în exclusivitate prezervativul. Îl putem asemăna cu ruleta rusească. Este deci clară iresponsabilitatea celor care susţin prezervativul ca o protecţie împotriva SIDA: se trece alături de miezul problemei şi trebuie să o numim o adevărată înşelătorie periculoasă.

3. Spermicide sub forma de supozitoare, săruri, alifii, spray-uri, tampoane

Acestea sînt substanţe chimice destinate uciderii spermatozoizilor. Încertitudinea împiedicării fecundării prin acest procedeu nu este nevoie să mai fie scoasă în evidenţă. Vom semnala doar o informaţie recentă, furnizată de Societatea Central-Europeană pentru Medicina Reproducerii, de Societatea Elveţiană pentru Planificarea Familiei şi de Societatea Elveţiană pentru Sterilitate şi Fertilitate în cadrul unei sesiuni de perfecţionare care a avut loc în ianuarie 1989 la Schaffhausen: Toate sărurile, alifiile, spary-urile, tampoanele, supozitoarele anticoncepţionale conţinînd monoxidol-9 nu produc doar reducerea mobilităţii spermatozoizilor şi a funcţiei lor acroseminale, ci au ca efect şi o „decondensare a nucleului lor celular.” Se pot produce leziuni moleculare în spermatozoizi şi modificări ale structurii ADN. În cazul unei fecundări, acestea conduc la malformaţii ale zigotului. Pînă în prezent nu s-au semnalat, totuşi, naşteri cu malformaţii, pentru că. oricum, embrionii astfel apăruţi se elimină de regulă prin avort timpuriu. Aşadar, şi în acest caz ne aflăm în faţa unui efect avortiv, care nu fusese identificat ca atare pînă în prezent.

4. Sterilizarea bărbatului şi a femeii

Este cunoscută de mult timp. Se realizează pe cale chirurgicală, deseori fără o indicaţie medicală, şi constituie un mijloc radical de evitare a sarcinii. Există două tehnici operaţionale: laparotomia, deschiderea cavităţii abdominale, şi laparoscopia, intervenţie realizată prin examinarea vizuală a cavităţii abdominale. Penetrarea cu succes a abdomenului este asigurată în mare măsură de tehnica nouă a laparoscopiei, care face superfluă laparotomia.
Efecte secundare
Intervenţia nu este lipsită de riscuri şi aceasta mai ales în cazul femeilor, la care este necesară anestezia totală şi deschiderea abdomenului, indiferent de metoda adoptată pentru sterilizare. Pericole deosebite prezintă sterilizarea tubelor prin laparoscopie; dubla introducere a acestora în abdomen, fără control vizual, orbeşte, poate produce, de exemplu, răniri ale vezicii urinare, intestinelor şi pe traiectul vaselor sangvine etc. [...]
Urmări pe termen lung ale sterilizării
Sarcini extrauterine: Acestea survin în urma unor eşecuri în sterilizare. Diferite studii indică procente variind între 13, 6 şi 90% din ca­zuri. Sarcina extrauterină după sterilizare tubulară este o complicaţie foarte gravă şi constituie cauza a circa 10% din cazurile de deces a mamei. [...]

5. Efectul depresiv asupra ovulaţiei şi cel de avort timpuriu exercitat de pilula anti-baby

[...] „Pilula”, este un preparat hormonal chimic, prin care se intervine intenţionat în ciclul natural de reglare hormonală a corpului feminin, deco­nec­tîndu-l de la ritmul natural, cu efecte importante asupra întregului or­ganism. Acest tip de produse chimice face parte din „clasa steroizilor” (de care aparţin şi preparatele cu cortizon), cu toate avantajele şi dezavantajele lor.
Prin hormonii artificiali, pilula anti-baby are efect asupra mai multor organe din corpul feminin, fie împiedicînd sarcina, fie provocînd avort timpuriu:
- asupra ovarelor, împiedicînd eliberarea ovulelor (inhibitor al ovulaţiei);
- asupra consistenţei mucozităţii cervixului în colul uterin, îngroşînd mucusul şi astfel îngreuind sau chiar împiedicînd înaintarea spermatozoizilor spre uter şi trompele uterine;
- asupra ţesutului mucoasei uterului, astfel încît implantarea vitală a ovulului fecundat în acest ţesut nu mai poate avea loc şi ovulul fecundat (fătul n. n.) moare (inhibarea implantării, deci efect de avort timpuriu);
- asupra trompelor uterine, în sensul că ovulul fecundat (fătul n. n.) este transportat atît de lent, încît nu mai ajunge la timp la implantarea salvatoare şi piere (factorul tubar, tot efect de avort timpuriu). [...]
Diverşi autori indică în literatura de specialitate efectul de împiedicare a implantării ovulului exercitat de pilulă:
Mutscheler, de exemplu, scrie în al său „Manual de farmacologie” [73]: „Anticoncepţionalele orale, chiar dacă se mai produce ovulaţia, împiedică totuşi implantarea ovulului (întrucît încetează activitatea normală a endometrului).”
De asemenea, Häussler [32], directorul celei de-a doua clinici universitare de ginecologie din Munchen, prof. dr. R. Fikentscher afirma în referatul său „[...] că la aşa numiţii inhibitori ai ovulaţiei efectul de împiedicare a ovulaţiei nu se realizează întotdeauna şi în circa 7% din cazuri au loc ovulaţii (Goldzieher, Mears şi Gual). Dar încă de atunci, din 10 decembrie 1967, prof. Fikentscher mergea cu raţionamentul mai departe: „Nu este potrivit să se considere tratamentul medical hormonal drept un inhibitor al ovulaţiei, ci drept o potenţială împiedicare a implantării.”
Reprezentanţii unei mari firme producătoare de hormoni admiteau deja în cadrul unui simpozion medical din 1967 că la administrarea de inhibitori ai ovulaţiei au loc pînă la 67% emiteri de ovule şi că este deci posibilă fecundarea, dar în continuarea procesului va fi, de regulă, împiedicată implantarea ovulului fertilizat în uter. [32]
Hauser, Lucerna, spunea în 1974 [33] că expresia „inhibitor al ovulaţiei” „nu este o formulă întru totul corectă” din cauza celor 7% produceri totuşi posibile de ovule.
În acelaşi sens, s-a pronunţat şi Haller, din Gottingen [30]: „Folosirea termenului de substanţe care împiedică ovulaţia pentru preparatele aflate în comerţ poate fi contestată în ceea ce priveşte rigurozitatea ei.”
Beller, Munster, 1979/80 [5]: „Efectul avortiv al pilulei - pilula şi IUD = avortive timpurii.”
În acelaşi sens şi Centrala Federală pentru Cercetare în Domeniul Sănătăţii din Koln (80): „Înhibitor al ovulaţiei care împiedică implantarea.”
Taubert şi Kuhl, în cartea lor „Contracepţie cu hormoni” (1980) [125] : „Efectul de împiedicare a implantării al aproape tuturor pilulelor.”
În revista „Der informierte Arzt” („Medicul informat”) din 1987 [142]: „D-na prof. Marianne Mall-Häfeli din Basel este convinsă că blocarea axei hipotalamo-hipofizare în tratamentul cu micropilula este de o foarte mare importanţă. Atunci cînd se administrează pilule în dozaje înalte, datorită blocării acestei axe funcţionale, ovarul intră într-o stare de imobilism; această presiune este mai redusă în cazul preparatelor cu dozaje mici. Dar întrucît efectul anticoncepţionalelor orale este multifactorial, siguranţa tratamentului nu are de suferit datorită acestei schimbări. Totuşi, datorită blocajului mai mic se poate ajunge la o creştere foliculară în ovar şi, în continuare, la o producere endogenă de estrogen. Această relativă hiperestrogenemie se exprimă fiziologic la pubertate şi premenopauză prin uşoare sîngerări, sîngerări bruşte şi congestii ale sînilor ca semne clinice. Dacă astfel de simptome apar în mod persistent la consumatoarea de pilule, D-na prof. Mall-Häfeli este de părere că este indicată trecerea la un preparat cu progestageni mai puternic inhibitori.” Şi aici se face referire la efectul multifactorial, deci la împiedicarea implantării şi la factorul tubar; factorul cervical nu arată direct efectul avut în vedere iniţial. La acest efect multifactorial se fac referiri în mod repetat şi în alte publicaţii recente.
Este de asemenea interesant că în SUA, la Congresul Federaţiei Naţionale a Avortului (NAF - National Avortion Federation) din 1985 [74], cu ocazia discuţiilor asupra planificării familiei s-a ajuns la următoarea formulă acceptată de Congres: „Make no mistake, the pili and IUD are avortive” („Nu vă faceţi iluzii. Pilula şi spirala (steriletul n. n.) sînt avortive”). [...]

6. Un alt efect ucigător al pilulei cu hormoni artificiali: factorul tubar sau transportul încetinit al ovulului fecundat în trompele uterine

Vom prezenta aici teoria conform căreia motilitatea tubului este tulburată de anticoncepţionalele hormonale şi drept urmare este încetinit transportul embrionului. În această privinţă, d-na prof. dr. Mall-Hâfeli, Basel [67]: „Acţiunea pilulei este multifactorială - transportul tubar încetinit, el singur, conduce la îmbătrînirea ovulului şi la împiedicarea dezvoltării unui embrion viabil, aşa cum am putut constata şi la fertilizările În vitro.” Adică, datorită faptului că embrionul are de suportat un transport prea lent prin trompele uterine, el suferă anumite vătămări şi în momentul cînd ar trebui să realizeze implantarea nu mai are capacitate vitală şi moare. Efectiv „se usucă” pentru că nu ajunge la timp la implantarea care i-ar salva viaţa oferindu-i substanţele hrănitoare necesare dezvoltării. De asemenea şi din Schering - Înformation [107] : „Estrogenii şi progestagenii influenţează mobilitatea tubelor şi astfel transportul ovulului, încît ovulul nu mai ajunge în timp util la endometru pentru a găsi condiţii favorabile implantării. În afară de aceasta, se modifică şi compoziţia secreţiilor tubului şi, drept urmare, maturizarea ovulului.” [...]

Nessun commento:

Posta un commento