domenica 14 giugno 2015

Sfântul Iustin Popovici



Sfântul Iustin Popovici, cunoscut și ca Justinian Popovici, s-a născut la 18 februarie 1894 în satul Lapusnicu Mare, din județul Gorj, într-o familie de preoți. A studiat la Facultatea de Teologie din București și și-a continuat studiile la Universitatea din Viena, unde a obținut o diplomă de doctor în teologie.

În anul 1919, a fost hirotonit preot și a slujit în diferite parohii din București. În timpul celui de-al doilea război mondial, a fost implicat în activități de caritate și a ajutat la salvarea a numeroși evrei din regiunea București.

După încheierea războiului, Sfântul Iustin Popovici a devenit profesor la Facultatea de Teologie din București și a fost un susținător activ al Bisericii Ortodoxe Române. El a scris mai multe cărți teologice remarcabile, inclusiv "Natura și Harul" și "Om bisericesc".

În 1948, după instaurarea regimului comunist în România, Sfântul Iustin Popovici a fost arestat și trimis la închisoare. După șapte ani de detenție în închisorile comuniste, a fost eliberat în anul 1955 și a continuat să slujească Biserica până la moartea sa, în anul 1979.

Sfântul Iustin Popovici a fost canonizat în anul 1992 de către Biserica Ortodoxă Română și este sărbătorit în fiecare an la 16 august. El este cunoscut pentru înțelepciunea sa teologică și pentru viața sa exemplară de credință și smerenie.

Nessun commento:

Posta un commento